Szezonális vírusok. Antibiotikumokat csak  akkor használjunk, ha baktériumok által okozott  légúti fertőzésünk van!Megfázás, arcüreggyulladás, légcsőhurut és az antibiotikumok! A kutatók rámutatott arra, hogy a megfázásokat nem feltétlenül kell antibiotikummal kezelni, mert a vírusok nem reagálnak az antibiotikumokra és ezek csökkentik a szervezet ellenálló képességét.

Szezonális megfázásra, nem kell antibiotikumokat szedni. Az igaz, hogy nagyon nehéz megszabadulni tőlük. Egy felnőtt átlagosan évente 2-5 alkalommal lesz ilyen beteg, míg a 6 év alatti gyermekek sokkal többször.

Az ilyen fajta megfázásokkal szemben nem sok megoldás van. De nem kell pánikba esni, mert egy erős szervezet maga gyárt antitesteket, amelyek segítenek megszabadulni a vírusok támadásától. A tünetek enyhítésére, háziorvosunk lázcsillapítót, fejfájás csillapítót, orrspray stb. ír fel, mivel az antibiotikumok hatástalanok a vírusok ellen, így az nem alkalmazható szezonális megfázás esetén.

A garat-rendszer gyulladása az esetek 70%-ban vírusos eredetű. Ezekben az esetekben is, az immunrendszerünk megment minket néhány nap alatt a betegségtől, ha közben láz és fájdalomcsillapítókat valamint  gyulladáscsökkentőt szedünk. Ha az orvos megállapítja, hogy a megfázás következtében szövődmények alakultak ki, akkor fog felírni antibiotikumokat.

Gyakran előfordul, hogy egy közönséges megfázás arcüreggyulladássá alakul át. A beteg arra panaszkodik, hogy a szemek mögött érzi a fájdalmat ugyanakkor lázra, fáradtságra, orrfolyásra is panaszkodik. Az orvos ilyen esetekben 15 napos antibiotikumos kezelést ír elő.

A hurutos megbetegedések lehetnek vírusos vagy bakteriális eredetűek. A vírusos hörghurut tüneti:  láz, torokfájás, orrfolyás vagy fejfájás lehet általában,  kezelésére fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket, nyálka hígítót javasolnak.

Bizonyos esetekben a bronchitis bakteriális eredetű, ami sokkal, magasabb lázzal jár valamint gennyes és kellemetlen szagú köhögéssel. A bakteriális hörghurut veszélyes lehet, ezért indokolt az azonnali antibiotikumos kezelés. Kétség esetén, két vagy három nap a várakozási idő, ami alatt figyelni kell a betegség lefolyását, és ha ennek intenzitása nem csökken, akkor bakteriális és kezdődhet az antibiotikus kezelés.

Mindezen tények csak elméletben alkalmazhatók, hiszen bármely gyógyszer rendszeres szedése előtt ajánlott az alapos kivizsgálás egy szakember által, ezért antibiotikum vagy más gyógyszereses kezelés előtt kérje ki háziorvosa vagy patikusa véleményét!

Ossza meg másokkal is!