Nem gyógyszer, de bizonyos esetekben valóságos csodákra képesKisebb trükkök csodás hatással lehetnek az egészségre! Gyakran előfordul, hogy a betegek sokkal jobban érzik magukat, hogyha olyan gyógyszerekkel vannak kezelve, amelyek nem tartalmaznak gyógyhatású anyagokat. Mindez a placebo jelenségnek tulajdonítható és több mint valószínű, hogy ez egy ősrégi „gyógyszer”, amit már több ezer évvel ezelőtt is használtak a kuruzslók, sámánok, orvosok.

A placebo tabletták nem rendelkeznek gyógyászati tulajdonságokkal, de segítenek azoknak  a betegeknek, akik hisznek a gyógyító erejében. Az orvosok és pszichológusok szerint az önszuggesztió gyógyít. A placebo hatás abban az esetben érhető el, ha a páciensek olyan gyógyszert használnak, amelyek nem tartalmaznak gyógyászati hatóanyagokat. Ebben az esetben nem a gyógyszer gyógyító hatásán van a hangsúly, hanem az önszuggesztión, ami folyamatos harcot jelent a betegséggel szemben.

Ha a páciens tudja, hogy olyan gyógyszert szed, aminek nincs gyógyító hatása, akkor elveszíti bizalmát ezzel szembe. Viszont azt tudni kell, hogy a placebo hatás nem válik be mindenkinél és minden körülmények között.

A placebo hatékonyságát legtöbbször a  krónikus és akut fájdalmak valamint a depressziós esetek többségében mutatták ki, azonban hatékony az alkalmazása idegrendszeri betegségeknél, is mint például a Parkinson kor.

Ahhoz, hogy megpróbálják megérteni a placebo hatás titkait, a kutatok felfedeztek egy fontos tényezőt az úgynevezett “feltételrendszert”. A szervezet reagálása bizonyos ingerekre, mint például a rendszeres kávéfogyasztó miután megitta a kávéját, ami lehet koffeinmentes is, sokkal életképesebbnek érzi magát. Mindez azért történik, mert egy idő után a szervezet reagál a hívott ingerre, ugyanazon biokémiai jelekre, abban az esetben is, ha a kávé koffeinmentes. Ez érvényes úgy a kávéra, mint a fájdalomcsillapítókra vagy más gyógyszerekre is és a “feltételrendszer” mellett nagyon fontos szerepe van annak, hogy a páciensnek milyen elvárásai vannak az előírt kezelésekkel szemben.

Nagyon fontos az is, hogy a beteg mennyire bízik meg a gyógykezelőjében. Minél nagyobb a bizalom a gyógykezelésben annál nagyobb az esély a gyógyulásra. A placebo kezelést előíró orvosok száma ismeretlen ugyanis egyik egészségellátó sem ismerné el, hogy létezik ez a jelenség és működik is egy bizonyos szinten. Nemzetközi kutatások alapján a megkérdezett orvosok közül sokan mondták, hogy gyakran ajánlották a placebo gyógyszer típust betegeknek.

A  Hanovra egyetem kutatásai szerint, 55%-a az orvosoknak havonta kétszer ajánlja ezt a kezelési módszert. Az orvosok leggyakrabban azoknak a betegeknek ajánlják ezt a kezelési módszert, akik álmatlanságban szenvednek.

Abban az esetben, amikor a gyógyszerek alkalmazása elérte a betegnél a maximumot és a szervezet már nem bírja elviselni azt a mennyiséget ami az orvos már korábban előírt, nincs más lehetősége, mint a beteget rábízni a saját önszuggesztiójára.

 

Ossza meg másokkal is!