Mítoszok a fogyókúrával kapcsolatosan. A tej hizlal vagy segít a fogyásban?Tejipari  termékek éppen olyan hatással vannak a szervezetre fogyókúra alkalmával, mint az édességek, viszont a  szénhidrátok jóknak bizonyulhatnak a diéta során.
A rendszeres étkezés biztosítja a normális anyagcsere működést, de ez nem jelenti azt, hogy túlzásba kell vinni az evést. A teljes értékű tejtermékek is károsak lehetnek az egészségre. Íme, néhány gyakori mítosz és ami mögötte áll:

1. A rendszeres étkezés serkenti az anyagcserét!

Bár az étkezés stimulálja az anyagcserét, az is számít, hogy hány kalóriát viszünk be a szervezetünkbe naponta. Táplálkozási szakértők szerint,  három főétkezés ajánlott és közöttük két uzsonnázás, de ez nem haladhatja meg a 2000 kalóriát.

Az uzsonna és a nassolás túlzásbavitele súlygyarapodáshoz vezethet, ezért fontos, hogy ilyen esetben csökkentsük a főétkezések kalória mennyiségét.

2. A természetes tejtermékek segítenek a fogyókúrában?

A teljes értékű tejtermékeknek magas a kalóriájuk! Túlzott fogyasztásuk az artériák megvastagodásához vezet és elősegíti a súlygyarapodást. Ugyanez nem mondható el az alacsony zsírtartalmú tejtermékekről. Az University of Tennessee kutatói megállapították, hogy az alacsony zsírtartalmú tej segít eltávolítani a hasi zsiradékot.

A túró olyan tejtermék, amely jó minőségű fehérjéket-, kalciumot és vitaminokat tartalmaz. Ha azt szeretnénk, hogy lefogyjunk, fogyasszunk alacsony zsírtartalmú túrót vagy sajtot, melyek sok fehérjét is tartalmaznak, és segítenek a fogyásban. Kivételt képeznek a gyerekek, akiknek teljes értékű tejet kell fogyasztaniuk a megfelelő kalcium bevitel miatt.

3. A fehérje szeletek vagy rudak helyettesítheti az étkezést?

A fehérje szeletek vagy rudak több cukrot tartalmaznak, mint egy torta. Ebből kifolyólag, nem ajánlott a cukorbetegek vagy diétázok számára. Szem előtt kell tartani, hogy ezek a termékek kizárólag a sportolók számára készültek. Mások számára szükségtelen és nem ajánlott.

4. A szénhidrátok károsak diéta esetén?

Mérsékelten fogyasztott szénhidrátalapú termékek valójában segítenek a fogyókúrázóknak. Fogyasztásuk a fizikai gyakorlatok előtt ideális, ugyanis növeli az állóképességet és az energiát. Az emberi szervezet nem tud fennmaradni szénhidrátok nélkül.

5. A fogyási tabletták felgyorsítják a fogyás folyamatát?

Amellett, hogy ezek a tabletták jelentősen nem csökkentik a súlyt, sok esetben súlygyarapodást okoznak. Mivel egészségi károsodást okozhatnak (metabolikus rendellenességek, szívritmuszavarok, idegesség, depresszió), ezért kérdezze meg orvosát és csak az ő tanácsa alapján fogyassza.

Ossza meg másokkal is!