Ünnepi ételA Karácsony, a Szilveszter és más Ünnepek sokak számára azt is jelenti, hogy mértéken felül fogyaszthatóak a zsíros ételek, a sok édesség, valamint a sok alkohol. Számunkra és érzékeink számára ez egy öröm, viszont a májunk számára ez a legmagasabb szintű stressz forrás. Német szakemberek megtanítanak, hogy hogyan készítsük fel a májunkat az Ünnepekre, és hogyan kell edzeni, hogy megbirkózzon az ünnepi étkezésekkel.

Mi a szerepe a májnak?

Legfeljebb a 1,5 kg-os májunk, szabályozza a metabolizmust. Ha nem lenne ez a szervünk, akkor energiánk sem lenne. Cukor, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok melyeket a májsejtek dolgoznak fel és ugyanakkor kiszűrik a méreganyagokat is, ami nagyon fontos szervezetünk számára.

Melyek a legjobb tippek?

A májsejtek regenerálódása néhány hét alatt megtörténik. A túlterhelés elkerülése érdekében az ünnep előtt, meg kell adni a lehetőségét annak, hogy az elkövetkező hetekben, minél több egészséges sejt termelődjön. Ha már most elkezdjük védeni májunkat, akkor a karácsonyi vacsoránál átadhatja magát az ízlelés élvezeteinek. Fogyasszunk könnyű ételeket, vagyis nem több mint 1800 kalóriát egy nap. A legjobb a következő arányban: 50% szénhidrát, 30% zsírt és 20% fehérjét. Ajánlások: sovány hús, hal, zöldség, gyümölcs.

Íme egy pár növény ami jótékonyan hat a májra:

– Articsóka: a flavonoidok és a keserű anyagok serkentik a májat. Tea vagy kapszulák formájában található.
– Pitypang: saláták vagy tea formájában fogyasztható.
– Máriatövis: segít elpusztítani a toxinokat, tea vagy kapszula formájában található.

Igyon minél kevesebb alkoholt!

Egészségügyi szakértők azt javasolják, hogy legfeljebb 0,3 liter sör vagy 0,15 bor fogyasztható nők esetében, míg a férfiak esetében 0,6 liter sör és 0,31 bor fogyasztható naponta és ez se legyen több mint öt nap egy héten. Ezen kívül fontos, hogy igyon legalább két liter vizet naponta vagy nem édesített gyümölcs teát. A máj legnagyobb ellensége a túlzott alkoholfogyasztás valamint  a túlsúlyosság. Ha nagyon zsíros a máj, a sejtek nem tudnak működni többé és elhalnak.

A rendszeres sporttevékenység segít kalóriát égetni, és védi a májat. Csökkentse a cigaretták számát!

Ossza meg másokkal is!