Hogyan vigyázzunk a vese egészségéreA vese egészsége fontos szempont az emberi szervezet számára, ugyanis nagy szerepet játszik a vízháztartás szabályozásában. Naponta kell figyelnünk azokra a jelekre amelyeket, közvetít számunkra a vese és nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert könnyen lehet, hogy komoly egészségügyi problémák merülhetnek fel.

A vesék azok a szervek, amelyek felelősek a szervezet tisztításáért, ezért fontos, hogy vigyázzon rájuk. Fontosak a tápanyag-összetételek és az egészséges folyadékok, amit naponta fogyasztunk. A vesék tartják egyensúlyban a szervezet vízkészletét, felelősek a vér szűréséért és eltávolítják a hulladék anyagokat a szervezetből. Ugyanakkor, azokért az enzimekért is felelősek, amelyek a vérnyomást szabályozzák és serkentik a vörös vérsejteket.

Ha egészségügyi problémák vannak a vesékkel, nagyon komoly hatással lehetnek az egészségi állapotunkra: erős fájdalom, rossz közérzet, mozgáskorlátozottság léphet fel. Az egyik leggyakoribb ilyen probléma a vesekő. Ahhoz, hogy ezt diagnosztizálni lehessen, ultrahangos vizsgálaton kell átesni, vagy egy egyszerű vizeletvizsgálaton.

A vesebetegségek megelőzése szempontjából nagyon fontos, hogy sok folyadékot fogyasszunk (víz, tea vagy gyümölcslevek).  Teljesen ellenjavallt az alkoholfogyasztás, viszont
a kakukkfű és zsurló tea, mézzel édesítve erősen ajánlott. Az egészséges táplálkozás szintén fontos tényező a vese működéséhez, ezért a friss alma lé fogyasztása tisztítja a vesét és segít feloldani a kisebb veseköveket.

A vörös káposzta segít a veséknek a vérszűrésben, a zöldpaprika enyhíti a vese és a húgyhólyag fájdalmakat, ugyanakkor jó hashajtó és vízhajtó is. A vesekő kialakulásának megelőzésére leghatásosabb a petrezselyemzöldből készült tea.

Ossza meg másokkal is!