Hat élelmiszer mely tele van sóval és nagyon ártalmas a szívnekEgy új vizsgálat alapján, melyet az American Heart Association és az Amerikai Stroke Szövetség végzett el, felhívja a figyelmet a só mennyiségére, amely megtalálható a közönséges ételekben mint például a pizza, kolbász vagy a kenyér.

A kutatás során a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy minden nap körülbelül 3400 mg sót fogyasztunk, annak ellenére, hogy az ajánlott napi mennyisége 1500 milligramm.

National Healthy Eating Day összeállított egy listát arról a hat élelmiszerről, amelyeket óvatosan kell fogyasztani a magas sótartalmúk miatt.

1. Kenyér az legelső élelmiszer, amely nagyobb mennyiségű sót tartalmaz. Egy szelet kenyér mintegy 15%-a só, ennyi a napi ajánlott só bevitel a szervezetbe. Elég enni néhány szelet kenyeret, hogy az ajánlott küszöbértéket meghaladjuk.

2. Kolbász is részét képezik a listának. Mértékkel kell fogyasztani a virslit, szalámit is, ugyanis túlzott fogyasztásuk egészségtelen, mert a nagy mennyiségű só mellett, más káros összetevőket is tartalmazhatnak.

Bőven van bennük mechanikusan csontozott húsok, inak, csontok, bőr, amelyek nagymértékben tartalmaznak foszfort is. Ez veszélyes a gyermekek és fiatalok számára, mert a nagy mennyiségű foszfor megakadályozza a kalcium asszimilációját

3. A pizza egyike a legkedveltebb ételeknek, szerte a világon. Ennek ellenére nem a legegészségesebb ételek közé tartozik, hiszen két szelet pizza fedezi azt a mennyiségű só adagot, amelyet naponta lehet elfogyasztani.

4. A csirkés ételek az egyik legnagyobb sótartalmú ételek közé tartozik. Nagy mennyiségű só  elősegíti a hatékonyság megőrzését az  ilyen fajta termékeknél.

5. A levesnek szüksége van sóra, mert ezáltal válik ízletessé, de sok háziasszony túlzásba viszi a sózást. Így egy tányér leves akár  több mint 900 milligramm sót is tartalmazhat.

6. A szendvicsek az igazi só bombák! Amellett, hogy  nagy mennyiségű sót tartalmaznak, amely megtalálható a kenyérben és azokban az élelmiszerekben, amelyek a szendvicsbe kerülnek, létrejön egy olyan élelmiszer kombináció, ami nagyon ártalmas is lehet az egészségre.

Jó tudni, hogy a túlzott só fogyasztása hozzájárul az egészség károsodáshoz, esetleg súlyos szívbetegséget is okozva. Szakértők azt javasolják, hogy a 2400 gramm só napi bevitelét a szervezetbe, csökkentsük le 1500 g-ra, így elkerülhetjük a különböző megbetegedéseket is.

Ossza meg másokkal is!