Figyelem gépkocsivezetők!  A pirulák veszélyesek is lehetnek! Ha nem érzi jól magát, nem nagy kedve van vezetni, de ha muszáj, akkor bevesz egy gyorsan ható tablettát és máris az utakon van. Legyen óvatos, mert néhány gyógyszer nagy veszélyt jelent, nem csak saját magára, de a forgalomban közlekedőkre is.

Egyes gyógyszerek túlzott fáradtságot, álmosságot, figyelmetlenséget és gyengébb reflexeket váltanak ki az emberből. A gyógyszerek hasonlóképpen, késleltetett reakciókat valamint homályos látást is okozhatnak. Azok a tabletták, amelyek ezt kiválthatják, gyakran használjuk megfázáskor vagy allergiák kezelésére.

Kerülje a fájdalomcsillapítókat

Szakértők azt állítják, hogy azok a gyógyszerek, amelyek csökkentik a vezetői készséget nem mások, mint a nyugtatók, altatók és az antipszichotikumok. Ezért, ne üljön be a volán mögé, ha olyan gyógyszert vett be, ami hatással van az idegrendszerre.

A hányinger elleni gyógyszerek álmosságot okoznak

Ha hányinger elleni pirulát vett be, minden bizonnyal jobb, ha a sofőr mellé ül és nem vezető ülésbe. Ezeknek a gyógyszereknek a mellékhatásuk : fáradtság és álmosság. Ugyanilyen hatásuk van a köhögés elleni szirupoknak, melyek kodeint tartalmaznak. Sőt, egyes köhögés elleni szirupok alkoholt is tartalmaznak és ekkor fenn áll annak a lehetősége, hogy egy közúti ellenőrzéskor bezöldüljön az alkohol szonda.

A fogyasztó tabletták figyelmetlené teszik

Egyes gyógyszerek, amelyek segítenek a fogyásban növelik figyelmetlenségünket a forgalomban. Ebben az esetben azokról a gyógyszerekről van szó amelyek szibutramin-tartalmúak és azok amelyek amfetamint tartalmaznak. Szóval figyelni kell arra, hogy fogyókúrázás alatt kerüljük a gyakori vezetést.

Allergiák elleni gyógyszereket használd az előírásoknak megfelelően

Ha allergia elleni gyógyszert szed, ne feledje, hogy ez csökkentheti a  reakció képességét a forgalomban. Például későn reagál a közlekedési jelekre, vagy ami még rosszabb, nem veszi észre a lámpák szín váltását.

Mindig olvassa el a tájékoztatót

Számos gyógyszer negatívan befolyásol vezetés közben. Mindig kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, hogy vezethet-e gépjárművet a gyógyszeres kezelés alatt. Mindig olvassa el a tájékoztatót és ne hagyja figyelmen kívül a gyártó ajánlásait és figyelmeztetéseit.

Ossza meg másokkal is!