Figyelem a mesterséges fény depressziót is okozhatA hosszabb időn át tartó mesterséges fény, különösen a rövid téli napokon depressziót és  koncentráció nehézségeket idézhet elő. A televíziók, a számítógép-monitorok és a neonok megakadályozzák a szervezetünket az elalvásban. De ez még nem minden, ugyanis télen a stressz vagy a depresszió gyakrabban fordul elő, mivel hosszabb időn keresztül használunk mesterséges fényt.

A magyarázat az, hogy az erős mesterséges fény, hatással van a retina sejtjeire az úgynevezett fényérzékeny ganglion sejtekre, amik aktiválják a limbikus rendszert az agyban. Ezen agyterület jelentős szerepet játszik az érzelmek és a memória ellenőrzésében. Általában éjszaka a limbikus rendszer aktivitása lassú, de ha ki vannak téve a mesterséges fénynek,  akkor nem ez a helyzet. Így, a limbikus rendszer túlterhelt, a munkája a feje tetejére áll, és nem képes irányítani a funkciókat. Ez magyarázza, hogy a rövid téli napokon, több a depressziós valamint a memória és a koncentrációs nehézségekkel küzdők száma.

A napfény a fő “kezelési” módja a depressziónak, mert a melatonin szint megnő, amely hormon szabályozza és  ellenőrzi a hangulatot. Azonban a hideg évszak a napfénytől korlátozott. Télen a fehér speciális fényterápia ad jó eredményeket az enyhe depresszió ellen, melyeket nem könnyű beszerezni.  Emellett egy dániai mérnök csapat, piacra dobott egy olyan szemüveget, amely a szembe tükrözi a fehér fényt, ami jó hatással van a depresszióra is.

Ossza meg másokkal is!