Alapvető vitaminok, amik a szervezetünk működéséhez szükségesek.A Vitaminok – a legfontosabbak és egyben nélkülözhetetlenek is az emberi szervezet számára.
Megtalálhatók természetes formában, friss gyümölcsökben és zöldségekben, húsban, tejben, tojásban, halban stb.

Az A-vitamin vagy, ahogy ismeretes a “látás vitaminja”, a karotinoidokból származnak, amik a sárgarépában, tökben, édes burgonyában található. Az A-vitamin felelős az immunrendszer működéséért, a szaglásért, száraz szemekért.

A- vitaminban gazdag élelmiszerek:
Máj, sertés, borjú és csirke.
Vaj és tojás.
Kaviár, tonhal, osztriga, szardínia és a lazac.
Szárított petrezselyem, csili paprika, édes burgonya.
Paraj, csalán és a sárgarépa.

A B1-vitamin vízben oldódó vitamin, energiatermeléshez szükséges. E nélkül a vitamin nélkül, a  testmozdulatok hirtelenné, darabossá válnak. Elsősorban az agy szenved károsodást, majd testünk izomzata. Akiknek a legnagyobb szükségük van erre a vitaminra: a fogyókúrázóknak, időseknek, terhes nőknek és a sportolóknak is.

B1 vitamint tartalmazó élelmiszerek:
Gomba, joghurt, juhtej.
Csirke, kenyér, spenót.
Vörös bab, sárgabarack, szilva.
Avokádó, kivi.

A C-vitamin-nak nagyon fontos szerepe van, ugyanis elősegíti a vas felszívódását a zöldségekből, erősíti az immunrendszert és nem utolsósorban megfelelő szinten tartja a vérnyomást. A C-vitamin egy erőteljes antioxidáns, ami rendkívül fontos védelmezője az agynak, és oxigénhiánynak. Javítja az immunsejtek működését, elpusztítja a baktériumokat és vírusokat.

C-vitamint tartalmazó élelmiszerek:
Csalán, petrezselyem.
Kivi, kelbimbó, fejes saláta.
Banán, sárgadinnye, áfonya.
Eper, citrom és narancs.

D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. A legjobb táplálékforrás, ami gazdag D és A vitaminban, az a  halolaj. A D-vitamin hiánya gerincdeformáláshoz, testsúly és magasság csökkenéshez, medence vagy a combcsonttörésekhez vezethet.

D-vitamint tartalmazó élelmiszerek:
Tej, joghurt, tojás.
Hal, vaj, gomba.

Ossza meg másokkal is!