A tüdőrák minden 30 másodpercben megöl valakit! Minden 30 másodpercben meghal valaki tüdőrákban, ami ebben a formában a legmagasabb halálozási arány az összes rákos megbetegedések között, megelőzve a prosztatarákot is.

A tüdőrák  valószínűsége viszonylag alacsony 39 éves korig, de azután emelkedni kezd a korral. Ezért az orvosok azt javasolják, hogy minden 40 évet meghaladó ember menjen legalább évente egyszer háziorvoshoz vagy tüdőszűrésre, hogy ellenőrizze a tüdők egészségét. A dohányosok a leginkább veszélyeztetettek a tüdőrákos megbetegedéssel.

A szakértők úgy becsülik, hogy annál a személynél, aki több mint egy doboz cigarettát elszív naponta, 20-25-szor nagyobb a kockázata a tüdőrák kialakulásának, mint azoknál, aki nem dohányoznak.

A tüdőrák kialakulása nagymértékben függ attól, hogy az egyén mikor kezdett el dohányozni (életkor), dohányzással töltött évek száma, az elszívott cigaretták száma, elszívott cigaretták nikotin tartalma, mikor hagyta abba a dohányzást és egyéb kockázati tényezőktől.

Szakértők szerint, a belélegzett levegőben egyre több a mérgező és szennyezett anyag. Meg kell védenünk magunkat az autók kipufogócsöve által kibocsátott szennyeződésektől, a gyárkémények füstjétől, a portól, a dohányosoktól. Tudni kell,  hogy a tüdőbetegségek egyre gyakoribbá válnak úgy a dohányzók mint a nem-dohányzók esetében.

Nem lehet megállapítani azt, hogy ki hal meg dohányzás következtében, és ki azért, amit minden nap belélegez. Ön egyáltalán nem védett, ha nem dohányzik! Mindenkinek szüksége van arra, hogy elmenjen minden évben kontrollra! Ne késlekedjen orvoshoz menni, hiszen fontos, hogy időben megtudjunk mindent egészségi állapotunkról!

Ossza meg másokkal is!