Ha már elege lett azokból a diétákból, amelyek eltiltják több fajta élelmiszertől is vagy éhezésre kényszerítenek, próbálja ki az 5:2 diétát. Hogy milyen ígéretes ez a diéta, megtudhatja a következő sorokból.

Kezdetben tudnia kell, hogy az 5:2 diéta alkalmazása során a hét 5 napjában bármilyen élelmiszert vagy készételt elfogyaszthat, de 2 napon keresztül diétázni kell, így érheti el, hogy 2 hét alatt akár 9 kg.-ot is leadjon a testsúlyából (természetesen ez nagymértékben függ a szervezettől és a táplálkozási módtól is).

Annak ellenére, hogy a hét 5 napján bármit elfogyaszthat kedvére, ajánlott a túl zsíros ételek valamint a túlzásba vitt étkezés mellőzése. Ahhoz, hogy a diéta eredménye látványos és hatásos legyen, mértékkel étkezzünk. A legideálisabb étkezésforma a sok zöldség, gyümölcs és kevés szénhidrát valamint a lehető legkevesebb zsíros étel, élelmiszer fogyasztása.

A hét fennmaradt 2 napján olyan élelmiszereket kell fogyasztani, amiknek nagyon alacsony a cukor és a zsír tartalma. Ezen a két napon keresztül csak 25% kalória fogyasztása megengedett az átlag kalóriának (nőknél napi 500 kalória, férfiaknál naponta 600 kalória). A 2 nap, bármelyik lehet a hétből, csak az a fontos, hogy közöttük legyen minimum egy nap amikor normálisan étkezik.

Ezen a két napon nem ajánlott a fizikai megerőltetés sem az alkoholfogyasztás. Javasolt a mérsékelt folyadékfogyasztás: ásványvíz, tea, gyümölcslevek. Ez a 2 nap nem tévesztendő össze a vallási böjtökkel, ugyanis ebben az esetben nyugodtan ehet: tojást, sovány húst, túróféleségeket. Egy ilyen diétás nap után következzen egy mérsékelt táplálkozási nap, mert a kalóriákban szegény étrendet, ha egy kalóriákban nagyon gazdag étrend váltja fel, kockáztatja a diéta eredményességét.

Fontos tudni, hogy mi történik a szervezetével a két nap alatt. Amikor keveset eszünk és a táplálékunk kalória szegény, akkor a testünk elkezdi keresni a szükséges energiát, majd hozzáfog a szervezetben található glükóz felhasználásához. Abban az esetben, amikor már a glükóz szint is a minimálisra csökkent, akkor a glikogént használja tovább és mikor a glikogén is elapadt akkor következik a szervezetben található zsiradék felhasználása. Ilyen formán a szükséges energia és a glükóz, biztosított lesz és a szervezet megfelelően működik.

Figyelem! A diéta hosszantartó alkalmazása az egészségre veszélyes lehet. A terhes nők és a cukorbetegek ne alkalmazzák ezt a fajta diéta módszert és minden esetben kérje ki háziorvosa véleményét az alkalmazásával kapcsolatban.

Az 5:2 diéta nagyon egyszerű módszer, mivel nem kell a hét minden napján odafigyelni, a táplálkozásra. Az eredmények gyorsak és kevés erőfeszítéssel alkalmazható. Valószínű, hogy ez az oka annak, hogy világszerte alkalmazzák. Michael Mosley egyike azoknak az orvosoknak, akik ezt a módszert kifejlesztették, sőt saját maga is alkalmazta: 6 hét alatt 6 kg.-ot fogyott és helyreállt a koleszterin valamint a cukor szintje is.

Amellett, hogy hatékony az 5:2 diéta, nagyon olcsó is, hiszen nem igényeli a drága élelmiszerek fogyasztását.

Egy példa a diétás napok étrendjére:

Reggeli: egy alma és egy joghurt.
Ebéd: töltött paprika (zöldséggel töltve), cékla saláta.
Uzsonna: egy pohár, forró csokoládé.
Vacsora: 2 tojásból és sovány sonkából rántotta, paradicsomsalátával.

 

Ossza meg másokkal is!