A fűszerek nagy hatással lehetnek az egészségre Minden háziasszony konyhájában megtalálhatóak a legfontosabb fűszerek. Kulcsfontosságú szerepet töltenek be, ha ízletes ételt szeretnénk készíteni, ezért a fűszerek nagyon fontos helyet foglalnak el a gasztronómia területén.

A fűszerek előnyös tulajdonságaik: ezek afrodiziákumok, segítenek a zsírégetésben vagy az emésztésben és végül, de nem utolsó sorban, egy kiegyensúlyozott étrendet biztosítanak nagyon alacsony kalóriatartalommal. Úgy tűnik azonban, hogy vannak olyan esetek, amikor káros hatásuk is van az emberi szervezetre.

Egyes fűszerek megvédik az egészségét!

Annak köszönhetően, hogy nagy mennyiségű vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, a fűszerek megvédenek bizonyos betegségekkel szemben, mert képes elpusztítani a baktériumokat. A múltban is, különösen a meleg éghajlatú országokban, az élelmiszerek tartósítására használták néhányukat.

Ezen túlmenően, a kutatók azt mondják, hogy megakadályozzák a sejtek öregedését és védenek a rák, a szív és érrendszeri megbetegedések ellen, mivel antioxidánsokat tartalmaznak.(quercetin, polifenolok, kurkumin)

A fűszerek kulcsfontosságúak a kiegyensúlyozott táplálkozásban!

Azoknak az embereknek, akiknek problémái vannak a vérnyomással, a vércukorszinttel, a koleszterinnel,  bizonyos fűszerek ideális megoldásnak bizonyultak mert, a só, cukor és zsír is helyettesíthető velük. Emellett, minden étkezés egy kulináris élvezet lesz általuk és segítenek különböző fogyókúrák alkalmazása esetén is. A fűszerek nagy előnye, hogy segít változatossá tenni a diétát.

Annak ellenére, hogy olyan sok előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek, a fűszereket kerülni kell, ha problémái vannak a gyomor-emésztőrendszerrel vagy aranyérrel. Nagy mennyiségben történő fogyasztása irritálja a nyálkahártyákat, ami vérzéssel is járhat aranyér esetében.

Egyes fűszerek felelősek lehetnek allergia kialakulásában pl. viszketés vagy csalánkiütés a száj körül. Ebben az esetben azonosítani kell az elfogyasztott ételben található fűszert, amely negatív hatással van a szervezetre.

A következő fűszerek váltottak ki leggyakrabban allergiát: ánizs, édeskömény, bors, fűszerpaprika.

Íme, néhány trükk, hogyan készíthetünk finom ételeket, fűszerek segítségével:

– Ne használjon több mint három fajta fűszert, ha az alap receptben nem szerepel több;
– Csak akkor  tegyen az ételbe zöldet miután levette a tűzről, vagy tálalás előtt;
– Játsszon az ízekkel és helyettesítse az eredeti receptben található fűszereket a saját ízlésének megfelelően és okozzon meglepetést minden nap szeretteinek finom ételekkel;
– Édességek készítésénél használjon fahéjat, szegfűszeget, amik egyedi ízt adnak;
– A színhatás érdekében használjon sáfrányt, amelynek megvan az a képessége, hogy élénk színt ad az ételnek.
– Fokozza az étel pikáns ízét erős paprikával, amely serkenti a zsírégetést és csökkenti az étvágyat.

Légyen kreatív a konyhában! Ha felfedezi a fűszerek varázserejét, akkor Ön és családja élvezni fogja annak minden előnyét és az egészségükre is jó hatással lesz, ha mértékkel fogyasszák.

Ossza meg másokkal is!