9 tanács az Ünnepi gyomorégések ellen Ünnepek alkalmával gyakorivá válnak a gyomorgörcs és gyomorégési panaszok a mértéktelen élelmiszerek fogyasztása miatt. Néha bizony nehéz ellenállni a karácsonyi finomságoknak és ebben az időszakban több édességet vagy alkoholt fogyasztunk, ezért nem kizárt, hogy gyomorégéssel végződik az ünnepi vacsora. Íme, néhány tanács, ami segít megelőzni ezeket a problémákat:

1. Nagyon fontos az a mennyiség, amit étkezés előtt az asztalon tálalunk. Tányérunkra minden fogásból kis adagokat tegyünk. A szánkba tett falatok is kicsik legyenek, melyeket jól rágjunk meg, és lassan nyeljünk le. Így elkerülhetjük azt a hányingert, ami a gyors és mértéktelen étkezést követi.

2. Nem csak az a fontos, hogy mennyit eszünk, hanem az is, hogy mit. Biztosan tudja vagy sejti, hogy a zsíros ételek a szervezetünk egyik legnagyobb ellensége. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a cukor is ebbe a kategóriába tartozik. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a túlzott cukor fogyasztás sokkal ártalmasabb a gyomorégés szempontjából, mint a szénhidrátok.

3. Egy másik ellensége a szervezetnek az Ünnepek alkalmával nem más, mint a desszert. A gyomorégésért elsősorban a csokis sütemények, krémes torták, cukorkák a felelősek.

4. Minden esetben az étkezést kezdjük előétellel. Ezek között van a garnéla rák, lazac és olyan ételek, amik gazdagok fehérjékben és szegények zsírban.

5.  Ha gyorsan, sietve eszünk azt fogjuk érezni, hogy erőtlenek vagyunk és hasunk felpuffad. Osszuk be úgy az időnket, hogy nyugodt körülmények között tudjuk elfogyasztani ebédünket, vacsoránkat stb.

6. Egy kiadós étkezés után, késztetést érzünk arra, hogy a tv előtt lepihenjünk. Ez helytelen döntés, mert étkezés után szükség van a mozgásra a jó emésztés miatt. Tegyünk egy rövid sétát a szabad levegőn ilyenkor. Akármilyen fáradtnak érezzük magunkat, talpon kell maradni, mert így a gyomorsav is a gyomorban marad.

7. Ha mégis úgy érezzük, hogy evés után szükségünk van a pihenésre, akkor baloldalunkra fordulva pihenjünk. A specialisták szerint ez a tanács a nyelőcső anatómiáján alapszik.

8. Egy pohár bor vagy pezsgő nem árt a gyomornak, viszont ahogy nő az alkohol fogyasztása a nyelőcső záróizmai ellazulnak és refluxot (gyomorsav visszaáramlás) idéznek elő.

9. Készüljünk fel arra az esetre, ha gyomorégésünk van. Időben szerezzük be a gyógyszert, ne éjjel vagy hajnalban keressünk ügyeletes gyógyszertárt.

Ossza meg másokkal is!