4 ártatlan szokás, ami öregíti az emberi szervezetetMár köztudott az a dolog, hogy a dohányzás valamint a túlzásba vitt napozás öregít. Azonban nem ezek az egyedüli tényezők, amelyek gyorsítják az öregedést. Íme, 4 olyan szokás, ami hozzájárul az öregedéshez.

Kevés alvási idő – normális, hogy a nap folyamán összegyűlt sok házimunkát el szeretnénk végezni munkaidő után, viszont ez a praktika biztosan kitolja a lefekvés időpontját éjfélig vagy még jóval utána. Csak az a probléma, hogy a pár órai alvás nagyon ártalmas az egészségre.

Javaslat! – ha nincs módjában éjjel 8 órát aludni, akkor próbáljon meg napközben többször szundítani és a szervezet mindezt meghálálja. Az emberi szervezetnek 8 órai alvásra van szüksége éjjelente.

Túlzott édesség fogyasztás – a túlzott édesség fogyasztása esetén ne csodálkozzunk, ha a csípő méretünk egy-két számmal megnő, bőrünk elkezd ráncosodni és megereszkedik, ezáltal felgyorsul az öregedési folyamat.

Javaslat! – nem könnyű, hogy teljes mértékben kiküszöböljük a cukor használatát az életvitelünkből, de a 10%-ra való lecsökkentése megvalósítható. Oda kell figyelni azokra az élelmiszerekre, amelyek rejtetten, de tartalmaznak cukrot pl. ketchup, malátacukor, melasz stb.

Stressz – az ember nem tudja jól érezni magad, ha stresszes, mindegy, hogy mi a kiváltó ok. A hosszú ideig tartó, állandó stressz hozzájárul az ér falainak megvastagodásához, a nehezebben begyógyuló sebekhez, az agy állományának azon részének a csökkenéséhez, amely a memória valamint a lelki állapotért felelős és nem utolsó sorban komoly szerepet játszik szervezetünk öregedési folyamatában.

Javaslat! – mivel napjainkban a stresszt okozó helyzetek nehezen elkerülendők, ezért próbáljunk meg mindent, hogy stresszes állapotunkon segítsünk.  Andrew Weil orvos szerint, a legjobb stressz oldó a többszöri mély légzés, amit maga is naponta elvégez, reggel, délben, este, és amikor felbosszantják. Gyakorlat: Az orrán keresztül szívja be a levegőt olyan lassan, amíg 4-ig elszámol, tartsa bent a levegőt 7-ig számolva, majd hangosan engedje ki a szádon 8-ig számolva. Ezt ismételje meg háromszor.

Kevés zöldség és gyümölcsfogyasztás – biztosan hallotta már, hogy a gyümölcsök és a zöldségek sok antioxidánst tartalmaznak, ami késlelteti az öregedést. Az a probléma, hogy ezek az antioxidánsok csak egy pár óráig maradnak a szervezetben, ezért folyamatosan kell pótolni. Ne gondolja, hogy hétfőn megevett egy fej salátát és az elég lesz egész hétre.

Javaslat!  – nem segíti szervezetét azzal, ha hetente vagy havonta megeszik egyszerre több kiló zöldséget vagy gyümölcsöt. Ahhoz, hogy a szervezet teljes mértékű hasznot húzzon, próbáljon meg minden étkezésnél gyümölcsöt, zöldséget enni.

 

Ossza meg másokkal is!